Certificaten

Onze geitenhouders

De vakkundige basis voor absolute topkwaliteit

Eersteklas geitenmelk van de Amalthea Coöperatie van geitenhouders is de basis van de producten van Amalthea. De coöperatie bestaat uit circa 50 vakkundige en ondernemende geitenhouders die oog hebben voor kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid.

Dierenwelzijn: aandacht voor de geit

Kwaliteit

De coöperatie is een van voorvechters van het Programma KwaliGeit: het keten-kwaliteitszorgsysteem van de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO). Hierin zijn de normen van Nederlandse en Europese wet- en regelgeving en sectoreisen opgenomen. Deze strikte kwaliteitsprocedure garandeert de voedselveiligheid en kwaliteit in de keten. Daarnaast helpt het de geitenhouders om melk te leveren van het hoogste kwaliteitsniveau. De onafhankelijke audit instantie Qlip bewaakt voor de NGZO de naleving van de normen uit het programma KwaliGeit. 

Dierenwelzijn: aandacht voor de geit

Duurmelken

Binnen de coöperatie wordt aan duurmelken gedaan. De geiten krijgen dan om de 2 of meer jaren een lam, in plaats van jaarlijks. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de geit en zorgt voor een constante melkleverantie aan Amalthea. Uit meerdere onderzoeken van de Wageningen Universiteit blijkt dat duurmelken onveranderd goede kwaliteit melk oplevert.

Huisvesting

Geitenstallen zijn ruim, fris en royaal voorzien van daglicht. De geiten liggen op stro en vertoeven in groepen. Ze hebben voldoende leefruimte en kunnen zich vrij bewegen. Daarnaast worden geiten gestimuleerd om natuurlijk gedrag te vertonen.

Geitenvoeding

De Amalthea-melkgeiten eten doorgaans een combinatie van snijmaïs, kuilgras en krachtvoer. Dit voer dekt de behoefte aan energie, eiwit en mineralen. Samen met een veevoerleverancier monitort en optimaliseert de geitenhouder het hele jaar door de voeding van de melkgeiten. Verlaging van het fosfaatgehalte in het voer is daarbij een van de aandachtspunten. Ook is het voer VLOG-gecertificeerd, wat betekent dat het voer vrij is van genetische modificatie.

 

Op zoek naar nog beter

Vernieuwing zit de coöperatie in het bloed. Als onderdeel van een relatief jonge sector zijn geitenhouders altijd op zoek naar innovatieve oplossingen om uitdagingen het hoofd te bieden. De realiteit is namelijk ook dat er nog verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. De gezondheid van de dieren is echter van groot belang. Want een gezonde blije geit geeft de beste melk. Een voorbeeld daarvan is het eerdergenoemde duurmelken.

 

Monitoring en inspectie

Door de hele keten heen is een strikte kwaliteitscontrole van toepassing. Tijdens de melkcollectie op de boerderij en het melktransport worden keuringsmonsters verzameld. Voordat de melk het productieproces ingaat, worden er monsters genomen om de kwaliteit te bewaken en het vet- en eiwitgehalte van de melk te bepalen. 

Kwaliteitswaarborging op het hoogste niveau

Een onafhankelijke organisatie test vervolgens de monsters. Tijdens de productie en rijping worden ook inspecties en monsters genomen om de monitoring door de hele keten te voltooien. Deze strikte kwaliteitsprocedure is essentieel om de voedselveiligheid te waarborgen, maar helpt ons en onze boeren ook om elke dag te leren en beter te worden in het streven naar de hoogste kwaliteitsniveaus.

Productieproces

Als toonaangevende, betrouwbare en kostenefficiënte kaasmaker van een breed scala aan halfharde geitenkazen en biologische koekazen besteden we volop aandacht aan ons kaasmaakproces. Hierin vervullen onze hoogopgeleide kaasmakers een hoofdrol. In onze ultramoderne fabriek in Rijen zien zij toe op het ambachtelijke Nederlandse kaasmaakproces volgens moderne maatstaven, maar met respect voor traditionele methodes.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Zowel Amalthea onderneming als de coöperatie geloven in transparantie in de keten en naar de omgeving. Verschillende leden geitenhouders hebben daarom educatieprogramma’s op de boerderij voor basis-, voortgezet-, en hoger onderwijs. Voor groepen is het ook mogelijk om de bedrijven te bezoeken. Verder werken we veelvuldig samen met universiteiten voor onderzoek naar dierenwelzijn. 

In gesprek met onze kaasmakers of geitenhouders?